Verkko - Nuorten tiedotuspiste

Terveys

K: Mistä voin varata ajan gynekologille?
V: Terveyskeskuslääkäri tekee myös gynekologisia perustutkimuksia, mutta jos haluat mennä naistentautien erikoislääkärille, voit pyytää terveyskeskuslääkäriltä lähetettä tai hakeutua yksityiselle lääkäriasemalle. Yksityisellä lääkäriasemalla käynnin hinta on n. 65 – 80 euroa. Tässä muutamia yhteystietoja mistä voi varata ajan:
- Suomen terveystalo Lappeenranta, Kauppakeskus Iso-Kristiina 2. krs, ajanvaraus p. 030 6000
tai netissä: http://www.terveystalo.com/Etusivu/Ajanvaraus
- Lääkärikeskus Labeho, Valtakatu 38, ajanvaraus 040 747 1190
- Lääkärikeskus Pilleri, Pormestarinkatu 5 C, ajanvaraus 05 6229200 tai netissä: http://www.pilleri.fi/ajanvaraus.html

K: Mistä tietää että raskaustesti näyttää varmasti oikein? Jos testin tekee 5 viikon päästä yhdynnästä, voiko sen tulokseen luottaa?

V: Raskaustestit ovat luotettavia oikein tehtynä ja parasta ennen päivämäärää käytettynä. Mikäli yhdynnästä on 5 viikkoa niin testi näyttää kyllä oikein. Mikäli kuukautisvuoto on 5 viikkoa myöhässä ja testi negatiivinen niin kyseessä voi olla hormonaalinen häiriö. Mikäli olet huolissasi tilanteesta voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseen, koulu-tai opiskeluterveydenhuoltoon tai täällä Lappeenrannassa myös ehkäisyneuvolaan. Raskaus voidaan "varmentaa" myös verikokeella, mutta tähän tarvitset lähetteen laboratorioon.
Muista aina käyttää kondomia jos ei ole lapsi haaveissa ja/tai hormonaalista ehkäisyä(esim. e-pillerit). Kondomi suojaa myös seksitaudeilta!

Vastaaja: th Outi Martikainen
Ehkäisyneuvola,Voisalmen neuvola
Niittyvillantie 2
53920 Lappeenranta
P.040 1834464, puhelinaika ja ajanvaraukset klo 12-13
outi.martikainen@eksote.fi

K: Voiko tulla raskaaksi jos spermaa joutuu emättimeen esimerkiksi käsien kautta?

V: Raskaus on erittäin epätodennäköinen, mutta kuitenkin mahdollinen. Mikäli kuukautiskiertosi on säännöllinen ja vuoto tulee ajallaan niin kaikki hyvin. Mikäli vuoto myöhästyy 2-3 päivää niin tee raskaustesti rauhoittaaksesi mieltäsi ja näin voi myös vuotokin alkaa vähän myöhässä (kun sitä hermostuksissaan odottaa!). Kondomia olisi hyvä käyttää myös itsetyydytyksen yhteydessä.

Vastaaja: th Outi Martikainen
Ehkäisyneuvola,Voisalmen neuvola

 
K: Olen 22 -vuotias mies ja penikseni on erektiossa 6,5-7cm pitkä ja 5,5cm ympärysmitaltaan, levossa 3-4cm. Onko tuo ihan normaalikokoinen?

V: Normaaliuden määrittäminen voi olla joskus hankalaa. Poikkeuksia löytyy aina puoleen ja toiseen. Aikuisen miehen penis on levossa n 6-9 cm ja erektiossa 9-17 cm. Yksilöllisesti vaihtelua tuo myös ruumiinrakenne, pituus ym. Mitta otetaan napakasti aivan peniksen tyvestä.
Mikäli koet asian vaivaavan niin ota rohkeasti yhteyttä omaan lääkäriin tai terveydenhoitajaan. Lappeenrannassa löytyy myös seksuaalineuvoja Mia Perhiö, jolle voi varata ajan ilman lähetettä. Puhelinaika perjantaisin klo 14-16 p. 0401463269.

Vastaaja: th Outi Martikainen
Ehkäisyneuvola,Voisalmen neuvola

K: Olemme jo ikäihmisiä, 70-vuotiaita ja molemmat nautimme seksistä suunnattomasti, minä olen aina valmis kun mieheni haluaa..mutta jos käy niin, että minä haluan ja ehdotan ensin, niin hän ei silloin haluakaan. Onko jotain lääkettä joka hillitsisi minun halujani? Harrastammen seksiä monta kertaa kuukaudessa

V: Hienoa kuulla ikäihmisistä, jotka rikastuttavat elämäänsä nauttimalla seksuaalisuudestaan! Parisuhteen tulisi perustua molempien tyytyväisyyteen, joten jos asia hiertää silloin on syytä hakea apua. Minun ammattitiedollani ei tule mieleen lääkitystä mikä asian korjaisi, mutta kehottaisin ottamaan yhteyttä seksuaalineuvoja  Mia Perhiöön. Lähetettä ei tarvita ja neuvonta on maksutonta. Ohessa yhteystiedot.

Seksuaalineuvoja
Mia Perhiö Kirkkokatu 1
53100 Lappeenranta
p.040 1463269

mia.perhio@eksote.fi

Vastaaja: th Outi Martikainen
Ehkäisyneuvola,Voisalmen neuvola